Ewa:
Marcin zaplanował wykonanie lampki. Abażur do tej lampki ma mie kształt stożka o wysokości 16 cm i średnicy podstawy równej 24 cm. Marcin musi przygotowa odpowiedni szablon w kształcie wycinka koła. Jaki to wycinek koła?(podaj promień koła i miarę kąta środkowego wyznaczającego ten wycinek.)
promień koła wyszedł mi 20 ale nie wiem jak mogę obliczyc kąt. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
21 sty 20:56
matematyczka:
P
boczne = PI*r*l = PI*12*20 = 240PI
P
boczne = (PI*l
2*α)/360
o
240PI = (PI*20
2*α)/360
o
porównuję oba wzory:
240PI = (400PI*α)/360
o skracamy PI
240 = (400α)/360
o
400α = 86400
α = 216
o
chyba się nie pomyliłam...
21 sty 21:15
Ewa:
nie, taki jest wynik w książce, serdecznie dziekuje za pomoc
21 sty 21:18