definicja granicy
lefek: W oparciu o definicję granicy uzasadnij równości.
a) lim 2nn + 1 =0
b) lim n√5 = 1
27 paź 20:20
lefek: w pierwszym po równości powinno być 2 a nie zero
27 paź 20:33
Martiminiano: Granicą ciągu jest a
n jest liczba g wtedy i tylko wtedy, gdy granicą ciągu (a
n−g) jest liczba
0, czyli
| | 2n−2n−2 | | −2 | |
lim |
| =lim |
| =0 , bo dla kolejnych n mianownik rośnie, więc liczba ta dąży |
| | n+1 | | n+1 | |
do 0. Wszędzie pod lim miało być jeszcze n→
∞
27 paź 20:44
Saizou :
2n<ε(n+1)
2n<εn+ε
−ε<n(ε−2)
27 paź 20:47
Saizou : no ale podobnie poleci, tylko ze musisz podstawić za 0 2 i sprowadzić do wspólnego mianownika
27 paź 20:48
lefek: a w drugim jak bedzie ?
27 paź 21:19
Hurwitz: | | 1 | | 1 | |
|n√5−1|<ε ⇔ n√5−1< ε ⇔ n√5 < 1+ ε ⇔ |
| <log5(1+ε) ⇔ n> |
| |
| | n | | log5(1+ε) | |
n
0=[1/log
5(1+ε)]+1
27 paź 22:07