Maciek: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 8 i
jednym z kątów 60 stopni przez przeciw prostokątną dolnej podstawy i wierzchołek kąta prostego
górnej podstawy poprowadzono płaszczyznę w przekroju otrzymano trójkąt o polu 16√3.
Oblicz objętość i pole całkowite tego graniastosłupa.
27 paź 20:10
===:
... to już dziś chyba było
27 paź 20:12
Maciek: ale nie wiem czy dobrze wyszło...
27 paź 20:16
dero2005:

α = 60
o
c = 8
a = 4
√3
b =
√c2 − a2 = 4
DC' = 4
√3
h =
√DC'2 − CD2 = 4
√2
P
c = a*b + (a+b+c)*h = 16(
√3+
√6+3
√2)
27 paź 20:50
Maciek: Dzięki
27 paź 22:34
dero2005:
@Maciek
Nie jestem pewny czy zapoznałeś się z tym zadaniem, myślę że pobieżnie, bo nie zauważyłeś że
jest tam błąd w pierwszym wzorze
Powinno być
| a | | 1 | |
| = cos60o = |
| co na pewno wpłynie na wynik zadania |
| c | | 2 | |
28 paź 08:38