ekstremum lokalne funkcji
Adam555: | | 192 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| +ax+b, x∊R−0 z param. a i b. Do wykresu f(x) nalezy punkt |
| | x2 | |
(8, 18), a w punkcie 4 funckja ma ekstremum lokalne.
Wyznacz a i b
Okresl rodzaj ekstremum w punkcie 4
postawilem warunki, że
f'(4)=0 i f(8)=18
| | −192 | |
f'(x)= |
| +a ale nie wyszlo dobrze. Prawidlowa odp to a=6 i b=−33 |
| | x4 | |
pomoze ktoś?
27 paź 19:54
===:
źle policzona pochodna
27 paź 19:58
Adam555: to jak powinno być?
27 paź 19:58
===:
... do wzoru trudno podstawić?−
27 paź 20:00
Janek191:
| | 1 | | − 2 x | | 384 | |
f '(x) = 192 *( |
| )' + a = 192* |
| + a = − |
| + a |
| | x2 | | x4 | | x3 | |
27 paź 20:02
27 paź 20:02
Adam555: f(x)=1/x f'(x)=−1/x2
co tu niby źle jest, bo nie widzę
27 paź 20:03
===:
a=6
27 paź 20:03
===:
tyle że mianowniku wzoru funkcji masz nie x tylko x2
27 paź 20:04
27 paź 20:05
Adam555: dobra, rozumiem
27 paź 20:05
dominis olchawka: ja nie rozumiem
21 paź 22:15
misiu_wit69: ja tez
21 paź 22:16