matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wzór funkcji y = f(x)
dusia:
Wyznacz wzór funkcji y = f(x) oraz jej zbiór wartości, jeśli
x
1 + f(x) +(f(x))
2
+ (f(x))
3
+ ... =
x−2
trzeba skorzystać z wzoru na ciąg i q=f(x)
27 paź 19:44
Mila:
|q|<1⇔ |f(x)|<1
1
S=1*
1−f(x)
1
x
=
1−f(x)
x−2
dokończysz?
27 paź 19:52
Janek191:
a
1
= 1 q = f(x) i I f(x) I < 1
a
1
1
S =
=
1 − q
1 − f(x)
więc
1
x
=
1 − f(x)
x − 2
x − 2 = x*( 1 − f(x))
x − 2
= 1 − f(x)
x
x − 2
f(x ) = 1 −
x
2
f(x) =
; x ≠ 0
x
===========
2
I
I < 1
x
x ∊ ( −
∞
; − 2) ∪ ( 2 ; +
∞
) ZW = ( − 1 ; 1 ) \ { 0 } ==================
27 paź 19:56
dusia:
Dzięki wielkie
27 paź 20:07