znajdz liczbe
hejka: Trzycyfrowa liczba kończy sie cyfrą 8. Gdy przesuniemy tę cyfrę na pierwsze miejsce, a
pozostałe dwie cyfry pozostawimy bez zmian, otrzymamy liczbe, która jest o 126 wieksza od
pierwotnej. znajdz te liczbe
27 paź 19:23
Janek191:
100x + 10y + 8 = ( 8*100 + 10 x + y ) − 126
100 x + 10 y + 8 − 10 x − y = 674
90 x + 9 y = 666 / : 9
10 x + y = 74
y = 74 − 10 x
Dla x = 7 jest y = 4
Tą liczbą jest 748
================
spr. 874 − 748 = 126
27 paź 19:34
Mila:
x− cyfra setek, x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
y− cyfra dziesiątek, y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
100x+10y+8− wartość danej liczby
8*100+10x+y− liczba po przestawieniu cyfr.
8*100+10x+y−(100x+10y+8)=126
10x+y−100x−10y−8=126−800
−90x−9y=134−800
90x+9y=800−134
90x+9y=666 /:9
10x+y=74
874 liczba po przestawieniu cyfr
748 szukana liczba
27 paź 19:35
hejka: Dziękuję
27 paź 19:43