trapez, okrag
Paulina: mam mały problem
W trapezie prostokątnym jedno z ramion ma długość 2√6 i jest nachylone do podstawy pod
kątem15. w ten trapez wpisano okrąg. oblicz promien okregu i pole trapezu
h=2r
2r+2√6=a+b
(2r)2+(a−b)2=(2√6)2
chyba jednka cos nie tak bo mam 3 niewiadome i 2 rownania
czy powinnam i ewentualnie w ktorym momencie skorzystać z twierdzenia cosinusów?
27 paź 19:16
Paulina: 2r2√6=sin15 cos z tym?

serio nie wiem
27 paź 19:54
Paulina: w sumie moge wtedy wyliczyc r ....
bo sin 15=sin(60−45)= (√6−√2)/4
tak czy nie?
27 paź 20:01
Paulina: juz rozwiazałam
27 paź 20:17