dziedzina
ja*: proszę o pomoc − wyznaczyć dziedzinę
14 lis 16:21
Basia:
−x2+9 > 0
x2−9<0
x∊(−3;3)
x2+5x>0
x(x+5)>0
x∊(−∞;0)∪(5;+∞)
D = (−3;3)∩[ (−∞;0)∪(5;+∞) ] = (−3;0)
14 lis 16:41
': x2 + 5x>0
x(x+5)>0
x≠0
x≠−5
√−x2+9 = √32−x2 = 3 − x
x≠3
D: x∊R/{−5,0,3}
14 lis 16:47
Basia: Kochany : to co napisałeś nie jest prawdą.
Po pierwsze:
√9−x2 ≠ 3−x
x=1
√9−x2=√9−12 = √8
3−x=3−1=2
√8≠2
Po drugie:
x2+5x>0
więc nie wystarczy x≠0 i x≠−5
x∊(−∞;−5)∪(0;+∞)
w tym ja też się pomyliłam
Po trzecie:
9−x2 > 0
x2−9<0
x∊(−3;3)
Ostatecznie:
x∊[ (−∞;−5)∪(0;+∞) ]∩(−3;3) = (−∞;−5)∪(0;3)
14 lis 17:08