Zapisz wyrazenie bez uzycia symbolu warotosci bezwglednej
Choyou: hej jest w stanie ktos rozwiazac mi to zadanie i wytlumaczyc co i jak mam jutro sprawdzian
Zapisz wyrazenie bez uzycia symbolu warotosci bezwglednej
Ix+4I+Ix+2I dla x<−4
27 paź 19:08
joanna: skoro wiesz, że x jest mniejszy niż −4, to wiesz, że |x+4| = −x+4 i |x+2| = −x−2 (z definicji
wartości bezwzględnej |x| jest równy x albo −x)
27 paź 19:19
Janek191:
x < − 4 więc x + 4 < 0 dlatego I x + 4 I = − ( x + 4) = − x − 4
oraz x + 2 < 0 dlatego I x + 2 I = − ( x + 2) = − x − 2
czyli dla x < − 4 jest
I x + 4 I + I x + 2 I = ( − x − 4 ) + ( − x − 2) = − 2 x − 6
27 paź 19:24
Choyou: A jak bedzie wygladc zadanie nastepne ?
I−x+1I − Ix−5I dla x<−1
X<−1 wiec x+1 <0 Dlatego Ix+1I = −(x+4)=−x−4
I tak samo z drugim?
27 paź 19:44