Pierwiastki
Beforeu: Zbadaj monotonicznosc i ograniczoność ciągu :
an = √n+2− √n+5
Licze an+1 − an . I nie wiem jak rozwinąć to równanie . Podnieść wszystko 2 razy do kwadratu ?
wtedy wyjdzie równanie kwadratowe
2n2+18n+37 DObrze kombinuje?
27 paź 19:03
Janek191:
| | n + 2 − ( n + 5) | | − 3 | |
an = |
| = |
| |
| | √n + 2 + √n + 5 | | √ n + 2 + √n + 5 | |
więc
| | − 3 | |
an + 1 = |
| |
| | √n + 3 + √n + 6 | |
a
n + 1 > a
n
więc ciąg jest rosnący.
27 paź 19:12
Janek191:
− 1 < an < 0
27 paź 19:15
Beforeu: a skąd to an ?
27 paź 19:15
Janek191:
an = √n + 2 − √n + 5
27 paź 19:17
27 paź 19:18
Beforeu: No tak trzeba pomnozyc i podzielic przez sume dzieki
27 paź 19:24