.
Piotr Panga: zbadaj liczbe rozwiazan rownania m2x−m=x+1 w zaleznosci od parametru m.
27 paź 18:51
Piotr Panga: podnosze
27 paź 19:00
5-latek: doprowadz do postaci ax+b=0 Kiedy a ≠0 masz rownanie oznaczone Kiedy a=0 i b=0 masz
rownanie nieoznaczone . Kiedy a=0 i b ≠0 masz rownanie sprzeczne
27 paź 19:00
Janek191:
m
2 x − m = x + 1
m
2 x − x = m + 1 :
( m
2 − 1)*x = m + 1 ; dla m ≠ −1 i m ≠ 1
========================
Dla m = 0
0 = x + 1
x = − 1
=====
27 paź 19:01
Anczej: m2−x−m−1=0
Wydaje mi się że tak to można zapisać
27 paź 19:02
Janek191:
Dla m = − 1 równanie jest nieoznaczone
Dla m = 1 równanie jest sprzeczne
27 paź 19:05