cosinusy i takie tam
Jednorożec michał: Liczba a jest wartoscia cos50 wyrazajac sin100 za pomoca a otrzymujemy :
| | m−2 | |
Równanie sin3α = |
| ma w przedziale (0; π> jedno rozwiazanie dla |
| | m+1 | |
27 paź 18:50
Janek191:
sin 100o = sin 2*50o = 2 sin 50o*cos 50o
cos 50o = a ⇒ a2 + sin2 50o = 1 ⇒ sin 50o = √ 1 − a2
więc
sin 100o = 2 *√ 1 − a2*a = 2a*√ 1 − a2
27 paź 18:54
Piotr Panga: Za x podstawiasz π i liczysz. π=180 stopni
27 paź 18:57
Piotr Panga: Dlaczego Janku 2*√1−a2*a, skad to razy a?
27 paź 19:00