własności funkcji
Justa: Witam..
Zbadaj parzystość(nieparzystość) funkcji
f(x)=|7x−8|+|7x+8|
__________________
ZAŁ. f(x)=f(−x)
f(−x)=|−7x−8|+|−7x+8|
i co dalej ?
27 paź 18:46
Janek191:
f( − x) = I − 7 x − 8 I + I − 7 x + 8 I = I (−1)*( 7 x + 8 ) I + I (−1)*( 7x − 8 ) I =
= 1 * I 7 x + 8 I + 1*I 7 x − 8 I = f(x)
27 paź 18:49
Janek191:
I a* b I = I a I * I b I
27 paź 18:50
Justa: czy jakieś założenia są potrzebne. mam na myśli dziedzinę ?
27 paź 18:57
Justa: D: x∊R
i przy f( − x) = I − 7 x − 8 I + I − 7 x + 8 I = I (−1)*( 7 x + 8 ) I + I (−1)*( 7x − 8 ) I =
= 1 * I 7 x + 8 I + 1*I 7 x − 8 I = f(x)
∀x∊D
27 paź 18:59