| x3−4x | ||
Dziedzina jest taka, gdyż wychodzi to z funkcji podstawowej f(x)= | . | |
| x3−2x2 |
Mnożenie ułamków − licznik * licznik i mianownik * mianownik
x+2x * x+2x = (x+2)(x+2)x*x = x2+2x+2x+4x2 = x2+4x+4x2
odejmowanie ułamków : trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika
w jednym masz x2, a w 2 masz x
wspólny mianownik będzie x2
tak więc x+2x trzeba zrobić żeby miał w mianowniku x2
Czyli wystarczy rozszerzyć przez x − tzn pomnożyć licznik i mianownik razy x
x+2x = x(x+2)x*x = x2+2xx2
Więc mamy wreszcie :
x2+4x+4x2 − x2+2xx2 ≤ 0
Możemy to zapisać na wspólnej kresce ułamkowej, bo mamy takie same mianowniki tzn
x2+4x+4−x2+2xx2 ≤ 0
2x+4x2 ≤ 0
x2 jest zawsze dodatnie więc żeby ten ułamek był mniejszy lub równy zero licznik musi być
ujemny lub równy 0. Tak więc mianownik możemy pominąć
2x+4 ≤ 0
2x ≤ −4
x ≤ −2
No i chyba tyle