kombinatoryka
roman: Restauracja "Międzynarodowa" serwuje 12 dań kuchni polskiej, 10 dań kuchni węgierskiej i 8 dań
kuchni czeskiej. Na ile sposobów można w tej restauracji wybrać dwa różne dania, z których co
najmniej jedno należy do kuchni polskiej
temat: reguła mnożenia i reguła dodawania
odp; 282
27 paź 18:27
Kacper:
Możliwości
12*18=216 (jedno polskie)
12*11/2=66 (dwa polskie)
216+66=282
27 paź 18:29
roman: Cześć Kacper, dziękuję za szybką odpowiedź.
Mam pytanie odnośnie twojego rozwiązania
11− to liczba pomniejszona o jedno danie z kuchni polskiej ale..
dlaczego dzielimy przez dwa?
27 paź 18:50
roman: halo

?
27 paź 19:32
roman: halo
27 paź 20:01
jimmy:
roman,
Bo przykładowo:
Schabowy + rosół
to jest to samo co
Rosół + schabowy
11 gru 20:14