funkcje
benia: Naszkicuj wykres funkcji g(x) = 2−(x−1)2.
a) podaj zbiór wartości funkcji g.
b) oblicz miejsca zerowe funkcji g
c)dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości niedodatnie?
d)dla jakich wartości parametru m równanie |2−(x+−1)2| = m+ 3 ma trzy rozwiązania?
27 paź 18:25
Metis: Rozpoznajesz funkcje x2. Translacja o wektor [1,2]. Odbicie symetryczne względem osi OX.
27 paź 18:27
Janek191:
g(x) = 2 − ( x − 1)
2 = − ( x − 1)
2 + 2
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
W = ( p ; q ) = ( 1 ; 2) − wierzchołek
Rysuj
27 paź 18:27
benia: a nie może być cos takiego? y=x
2 przesuwam o wektor [1,−2], a potem Sox
27 paź 18:30
Metis: Czemu o wektor [1,−2]

Poza wektorem napisałeś to samo co ja...
27 paź 18:32
benia: no ale jak przesunę o 1,2 to wtedy będę mieć (x−1)2+2 a potem jak odbije Sox to wyjdzie mi
−(x−1)2−2 , tak? czy jak odbijam symetrycznie względem osi ox to znak przy 2 już się nie
zmiania, czy zmienia bo właśnie nie wiem?
27 paź 18:35
Metis: Ano własnie moja nieuwaga.
−((x−1)2−2)
Zatem wektor : [1,p[−2]] i wtedy wszystko się zgadza.
27 paź 18:42
Metis: [1,−2 ]
27 paź 18:43
benia: czyli tak jak ja mówiłam ma być tak?
27 paź 18:45
Metis: Tak. Ale zważając że jest to funkcja kwadratowa to wypadłoby skorzystać ze sposobu
Janka

który w tym przypadku jest o wiele szybszy.
27 paź 18:49
Metis: Nie dawało mi to spokoju!
Zły ten wektor! Mój I post oraz Janka jest w porządku.
28 paź 17:50