Uzasadnij
olciuszek: Uzasadnij, że nie istnieje liczba naturalna dodatnia n, dla której liczba n4+4n3+8n2+16n+16
byłaby kwadratem pewnej liczby naturalnej.
Można to przedstawić jako : (n2 +4)(n+2)2
Co dalej?
27 paź 18:12
ZKS:
Trochę męczące, ale można by tak spróbować.
n2 + 4 = k2 ∧ k ∊ C ∧ n ∊ N
n2 + 4n + 4 = k2 + 4n
(n + 2)2 − k2 = 4n
(n + 2 − k)(n + 2 + k) = 4n
n + 2 − k = 4n ∧ n + 2 + k = 1
n + 2 − k = 2n ∧ n + 2 + k = 2
n + 2 − k = n ∧ n + 2 + k = 4
n + 2 − k = 1 ∧ n + 2 + k = 4n
n + 2 − k = 2 ∧ n + 2 + k = 2n
n + 2 − k = 4 ∧ n + 2 + k = n
27 paź 18:38