rozwiąż równania
Aanastazja: "|x| + |x2 − x| = 0. " Na lekcji zostały nam "wytłumaczone" dwie metody rozwiązywania takich
równań. Pierwszą z nich rozumiem. Polega ona na:
x=0 ∧ x2 − x=0 − to rozumiem. Druga metoda polegała na: (nie wiem na czym, w zeszycie mam
zapisane tak):
|x| + |x * |x−1|=0
|x| * (1+|x−1|=0
|x|=0 ∨ 1 + |x−1|=0
Proszę o wytłumaczenie. Mam zadane takie równania:
|x−3| + |x2 −9|=0
|x+2|=−1 |(x−2)(x+2)|
27 paź 18:00
razor: |x| + |x2−x| = 0
|x| + |x(x−1)| = 0
|x| + |x|*|x−1| = 0
wyciągamy |x| przed nawias
|x|(1+|x−1|) = 0
dalej wiadomo
27 paź 18:03
Kacper:
III metoda "myślenie"
Suma dwóch liczb nieujemnych wynosi 0 ⇒ obie liczby są zerami ⇒ x=0
Koniec
27 paź 18:04
razor: na tym chyba polega pierwsza metoda
27 paź 18:06
Kacper:
A rzeczywiście nie doczytałem metody pierwszej
27 paź 18:06
Aanastazja: A taki przykład: |x+2| = −1|(x−2)(x+2)| ?
27 paź 18:07
razor: |x+2| + |(x−2)(x+2)| = 0
x = −2
27 paź 18:08
Aanastazja: Muszę każde zadanie rozpracować powoli krok po kroku. Niestety na lekcji mamy jeden wielki
chaos
27 paź 18:09
Aanastazja: Skąd ten plus u zero, z jakiej racji?
27 paź 18:10
razor: nie rozumiem pytania
27 paź 18:10
Aanastazja: Mam to po prostu zapamiętać? Chyba na tym się skończy
27 paź 18:11
razor: Kacper ci napisał − jeśli suma dwóch liczb ≥ 0 ma być równa 0 to obie są równe 0
27 paź 18:12
Aanastazja: Było ..=−1... a jest ..+1..=0
27 paź 18:12
razor: przeniosłem −1|(x−2)(x+2)| na lewą stronę ze zmienionym znakiem
może zabierz się najpierw za proste równania a dopiero potem rób takie trudniejsze rzeczy
27 paź 18:14
Aanastazja: Doszukiwałam się tu skomplikowanych metod − a tu proszę

Wstyd.
+Dziękuję.
27 paź 18:20