Dla ilu całkowitych wartości n wyrażenie jest równe liczbie całkowitej?
siemanko: Dla ilu całkowitych wartości n wyrażenie 9n−5 jest równe liczbie całkowitej?
27 paź 17:59
Janek191:
n − 5 = 1 lub n − 5 = − 1 lub n − 5 = 9 lub n − 5 = − 9
lub n − 5 = 3 lub n − 3 = − 3
27 paź 18:01
Janek191:
n − 5 = 1 lub n − 5 = − 1 lub n − 5 = 9 lub n − 5 = − 9
lub n − 5 = 3 lub n − 3 = − 3
27 paź 18:02
siemanko: ale jak dojść do tego, że tych liczb jest 6?
27 paź 18:10
Janek191:
To masz wypisane

9 dzieli się przez : − 1, 1, − 3, 3, − 9, 9
27 paź 18:12