Własności wartości bezwzględnej. Rozwiązywanie równań.
Anastazja: Na jutro muszę być przygotowana z zadań tego typu:
"|x| + |x2 − x| = 0. " Na lekcji zostały nam "wytłumaczone" dwie metody rozwiązywania takich
równań. Pierwszą z nich rozumiem:
x=0 ∧ x2 − x=0 − to rozumiem. Druga metoda polegała na... Hmmm. No jest to dobre pytanie.
Przepisane z tablicy:
|x| + |x * |x−1|=0
|x| * (1+|x−1|=0
|x|=0 ∨ 1 + |x−1|=0
Proszę o wytłumaczenie. Nie wiem co, skąd i jak...
Mam zadane takie równania:
|x−3| + |x2 −9|=0
|x+2|=−1 |(x−2)(x+2)|
27 paź 17:44
Anastazja: |x+2| = −1|(x−2)(x+2) ....?
27 paź 17:58
Janek191:
I x − 3 I + I x2 − 9 I = 0
I x − 3 I + I ( x − 3)*( x + 3) I = 0
I x − 3 I + I x − 3 I *I x + 3 I = 0
I x − 3 I *( 1 + I x + 3 I ) = 0
I x − 3 I = 0 lub 1 + I x + 3 I = 0
I x − 3 I = 0 ⇔ x = 3
=================
Równanie 1 + I x + 3 I = 0 jest sprzeczne , bo I x + 3 I ≥ 0
27 paź 18:08
Janek191:
I x + 2 I = − 1 * I ( x − 2)*( x + 2) I
I x + 2 I + I x − 2 I* I x + 2 I = 0
i dalej tak jak poprzednie równanie
27 paź 18:10