Liczby zespolone
Radek:
Pokazać, że jeżeli liczba zespolona z1 jest pierwiastkiem wielomianu rzeczywistego P, to
liczba
ż1 także jest pierwiastkiem wielomianu P. Korzystając z tego faktu znaleźć pozostałe
pierwiastki
zespolone wielomianu P(x) = x4−4x3+12x2−16x+15 wiedząc że jednym z nich jest x1 = 1 + 2i
Z drugą części nie mam problemu mianowicie nie wiem jak przeprowadzić ten dowód.
27 paź 17:05
zombi: Radek, na PWr jesteś?
27 paź 17:09
Radek:
Tak.
27 paź 17:10
zombi: Jaki kierunek jeśli można wiedzieć?
27 paź 17:13
Janek191:
Coś brakuje w treści zadania

Czy nie powinno być ...., to liczba sprzężona do z
1 jest pierwiastkiem ....
27 paź 17:13
Radek:
MiBM
tak napisałem ż1 Korzystam z zasadniczego twierdzenia algebry
x1=1+2i
x2=1−2i
(x−1−2i)(x−1+2i)=x2−2x+5
K(x)=x2−2x+5
Po podzieleniu
P(x) /K(x) mam x2−2x+3
Δ=8i2
√Δ=2√2i
x1=1−√2i
x2=1+√2i
27 paź 17:18
Radek: ?
27 paź 17:29
Radek: ?
27 paź 21:49
ZKS:

.
27 paź 22:04
Radek:
Cześć ZKS.
Wiem, że drugą część zadania mam ok ale chodzi o pierwszą czyli o dowód tego ?
27 paź 22:05
ZKS:
Pokaż, że P(1 − 2i) = 0 w ten sposób to udowodnisz.
27 paź 22:26
Radek:
Dzięki
27 paź 22:31