funkcja wykładnicza
smerf: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek mniejszy od 1 ?
2x+1=m+1
27 paź 16:42
J :
Założenie: m+ 1 > 0
| | m+1 | |
x + 1 = log2(m +1) ⇔ x = log2(m+1) − 1 ⇔ x = log2 |
| ... i teraz: |
| | 2 | |
27 paź 16:54
smerf: A bez logarytmów się nie da? Jeszcze ich nie miałem.
27 paź 16:56
J :
| | m+1 | |
... 2x*2 = m+1 ⇔ 2x = |
| ... jeśli x < 0 , to prawa strona musi być ułamkiem, czyli: |
| | 2 | |
27 paź 17:06
smerf: w odpowiedziach jest m (−1;3)
a wychodzi od −1 do 1
27 paź 17:29
smerf: halo halo
27 paź 17:45