logarytmy
madzik: Rozwiąż równanie:
22x+22x−1+22x−2+...=√12*22x−8
27 paź 16:39
J :
| | 1 | | 1 | |
... z lewej strony masz: 22x( |
| + |
| + ....) : w nawiasie suma c.geometrycznego |
| | 2 | | 4 | |
:
27 paź 16:45
Janek191:
A gdzie 1 ?
27 paź 17:03
Janek191:
Lewa strona :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
22x*( 1 + |
| + |
| + |
| + ... ) |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
27 paź 17:11
J :
.... tak, jedynka mi umknęła...
27 paź 17:17
madzik: No to ze wzoru na sumę :
S=2
i co dalej? jak zapisać? i co z dziedziną?
27 paź 17:27
Janek191:
Dziedzina : 12*22x − 8 ≥ 0
Mamy
2*22x = √12*22x − 8 ; podnosimy do kwadratu
4*24x = 12*22x − 8 / : 4
(22x)2 − 3*22x + 2 = 0
t = 22x
t2 − 3 t + 2 = 0
( t − 1)*( t − 2 ) = 0
t = 1 lub t = 2
22x = 1 = 20 lub 22x = 2 = 21
x = 0 lub x = 0,5
===============
27 paź 18:22
madzik: Jeej, dzięki wielkie
27 paź 18:37