mm4: W trójkącie ABC długości boków AB i AC są odpowiednio równe 4 i 6, a długość środkowej AK
jest równa √10. Oblicz długość boku BC.
Proszę o pomoc
16 paź 21:45
Adamon55: Jeśli możesz korzystać z tw cosinusów to najszybciej.
Narysuj trójkąt ABC. Bok BC podzielony jest punktem K na dwie połowy x.
Piszemy dwa razy tw cosinusów
Na środkową w trójkącie ABK √102 = 42 + x2 -2*4*x*cosB
Na bok AC w trójkącie ABC 62 = 42 + (2x)2 - 2*4*2x*cosB
Teraz najlepiej wyznaczyć cosB w obu równaniach i porównać. Rozwiązać równanie.
Otrzymamy x a oczywiście BC = 2x
Powodzenia
17 paź 06:07
mm4: obliczyłem i wyszedł mi prawidłowy wynik.
ale mam jeszcze jedno pytanie.
dlaczego w tym zadaniu trzeba liczyć środkową w trójkącie ABK i bok AC w trójkącie ABC

bardzo prosze o wyjaśnienie mi tego
17 paź 14:20
mm4: ?
17 paź 22:00