zadania na liczbach rzeczywistych
michałek: od razu mówię, że caly dzien robie zadania mam je na jutro i tych juz nie dam rady czasowo.
1. równanie kwadratowe ax2 + bx + c ma 2 pierwiastki z których jeden jest iloczynem drugiego
przez liczbę n n nalezy do licz b naturalnych dodatnich. wykaż ze b2=
(n+1)2 n *ac
2. udowodnij ze dla dowolnej wartosci parametru m suma odwrotnosci pierwiastkow rownania 5x2
+ 12m2x + 3x −3m2 −1 = 0
3.udowodnij ze rownanie cos2 xsinx + √3sin x + 2sinx = 3tg pi/3
jak ktos mi pomoze bedeee bardzo szczesliwy i wdzieczny
27 paź 16:12
Janek191:
Uzupełnij treść zadania 2 i 3 .
27 paź 16:22
michałek: 2. jest mniejsza niż 4
3.nie ma rozwiązania
28 paź 07:21
Janek191:
z.2
5 x
2 + 12m
2 x + 3 x − 3 m
2 − 1 = 0
5 x
2 + ( 12m
2 + 3) x − 3 m
2 − 1 = 0
a = 5 b = 12 m
2 + 3 c = − 3 m
2 − 1
Mamy
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = |
| = wzory Viete'a |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
| | | | b | | −12 m2 −3 | | 12 m2 +3 | |
= |
| = − |
| = |
| = |
| = |
| | | | c | | −3 m2 −1 | | 3 m2 +1 | |
| | 4*( 3 m2 + 1) − 1 | | 1 | |
= |
| = 4 − |
| < 3 |
| | 3 m2 + 1 | | 3 m2 + 1 | |
28 paź 07:36
Janek191:
Pomyłka − miało być na końcu
ckd.
28 paź 07:37