:)
nick: po 2 obnizce towaru,za kazdym razem o ten sam procent,jego cennakoncowa stanowi 64% cenny
poczatkowej.O ile procent dokonywano kazdorazowo obnizki ceny towaru?
27 paź 16:06
Janek191:
Odp. Cenę obniżono dwukrotnie o 20 %.
27 paź 16:35
nick: a mozna poprosic o obliczenia
27 paź 16:49
nick: po 2 obnizce towaru,za kazdym razem o ten sam procent,jego cennakoncowa stanowi 64% cenny
poczatkowej.O ile procent dokonywano kazdorazowo obnizki ceny towaru? wiem ze odpowiedz to 20%
ale potrzebuje obiczen
27 paź 16:52
Janek191:
Np. tak:
p − wartość obniżki ceny towaru
x − cena początkowa
( x − p x) − p*( x − p x) = 0,64 x
x − p x − p x + p
2 x = 0,64 x / : x
1 − p − p + p
2 = 0,64
p
2 − 2p + 0,36 = 0
Δ = 4 − 4*1*0,36 = 2,56
√Δ = 1,6
więc
| | 2 − 1,6 | |
p = |
| = 0,2 = 20 % |
| | 2 | |
=========================
27 paź 16:54
Bogdan:
Krótko: 0,64 = x2 ⇒ x = 0,8 = 80%, więc cenę obniżano za każdym razem o 20%
27 paź 17:00