Zadanko
obrońca chudzi: 1.Oblicz sumę sześcianów dwóch liczb a i b,jeśli suma tych liczb jest równa 2√6,a ich iloczyn
−3.
2.Zbadaj liczbę rozwiązań równania 12x+2= m(3mx+1) w zależności od parametru m.
3.Wyznacz wszystkie wartości parametru a,dla których fukcja f(x)= (a−1)x2+2x+a−3 przyjmuje
wartości dodatnie dla każdej liczby rzeczywistej. − tylko proszę o założenia.
Czy dobrze zrobiłem to:
Uzasadnij,że dla każej liczby rzeczywistej x wyrażenie x4−2x2+1+x2+4x+4 przyjmuje wartości
dodatnie.
(x2+1)2 + (x+2)2 ≥ 0
(x2+1)2≥0 (x+2)2 ≥0
więc przyjmuje dodatnie.
27 paź 15:45
J :
..dobrze, tylko w nawiasie ma być:(x2 −1)2
27 paź 15:51
obrońca chudzi: Fakt , moja wina.
jeśli chodzi o 1)
a3 + b3 = (a+b)(a2 − ab + b2)
(a+b)[(a2+b2) − ab]
(a+b)[(a+b)2 − 3ab]
Dobrze myślę?
27 paź 15:58
J :
...dobrze...
27 paź 16:00
obrońca chudzi: Supcio, pomożesz z 2) i 3)?
27 paź 16:01
J :
| | m −2 | |
x = |
| ... dla 12 − 3m2 = 0 brak rozwiązań, |
| | 12 − 3m2 | |
dla pozostałych m ... 1 rozwiązanie
27 paź 16:07
J :
zad 3) Założenia: a − 1 > 0 oraz Δ < 0 ...
27 paź 16:08
obrońca chudzi: 2)
12 −3m2 = 0
m2 = 4
m=2 m=−2
m∊R−{−2,2}
3)
a−1>0
a>1
a∊(1,+∞)
Δ=4 −4(a−1)(a−3)= 4−4a2+16a−12= −4a2+16a−8
−4a2+16a−8 < 0
Δ1= 256 −128 = 128
√Δ1= 8√2
a1 = −16−8√2 / −8 =2+√2
a2 = −16 + 8√2 / −8 = 2−√2
a∊ (−∞, 2−√2)∪(2+√2, +∞)
a∊ (−∞, 2−√2)∪(2+√2, +∞)
a∊(1,+∞)
a∊(2+√2, +∞)
tak?
27 paź 16:24
J :
...tak...
27 paź 16:28
obrońca chudzi: oki,ale mam jeszcze jeden,a w zasadzie dwa problemy...
4)
Wykres fukcji f(x)= −|x−1| + 2 przesunięto o wektor v = [ 1, −3] i otrzymano wykres funkcji
g.Podaj wzór funkcji g,naszkicuj jej wykres i wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla
których równanie g(x)=m ma dwa pierwiastki o przeciwnych znakach.
różne znaki : a≠0 Δ>0 x1x2<0
5)
Dana jest fukcja f(x)= −2x2 +4 i prosta o równaniu 3x+y−m=0, gdzie m jest parametrem.Wyznacz
te wartości parametru m,dla których prosta ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji f.
27 paź 16:46