Matematyka
RAFAL: DANY JEST TROJKAT ROZWARTOKATNY ROWNORAMIENNY,KTOREGO BOKI MAJA DLUGOSC 16CM,10CM I
10CM.WYZNACZ PROMIENOKREGUWPISANEGOW TEN TROJKAT ORAZ PROMIEN OKREGU OPISANEGO NA TYM
TROJKACIE.
27 paź 15:42
Janek191:
a = 16
b = c = 10
h = 6
Pole P = 0,5* a*h = 0,5*16*6 = 48
oraz
P = 0,5 r*( a + b + c) = 0,5 r*36 = 18 r
48 = 18 r
==============
| | a*b*c | |
P = |
| ⇒ a*b*c = 4 P*R |
| | 4 R | |
| | a*b*c | | 16*10*10 | | 100 | | 25 | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4 P | | 4*48 | | 12 | | 3 | |
==================
27 paź 15:56
Janek191:
27 paź 15:59