matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
grnanice
kyrtap:
Oblicz granicę ciągu:
1
1
1
1 +
+
+ ..... +
2
3
n+1
lim=
1
1
1
1+
+
+ ... +
2
3
n
27 paź 15:27
Saizou :
1+1/2+1/3+...+1/n+1/n+1
myśl dalej
1+1/2+1/3+...+1/n
27 paź 15:30
kyrtap:
1
n+1
1 +
1
1
1
1 +
+
+ ... +
2
3
n
27 paź 15:34
kyrtap:
27 paź 15:34
Janek191:
1
n + 1
lim a
n
= 1 + lim
= 1 + 0 = 1
1
1
1 +
+ ... +
2
n
n→
∞
n→
∞
27 paź 15:40
kyrtap:
Janek powołałeś się na fakt że ułamek zawsze dąży do 0
27 paź 15:42
Saizou :
5
kartyp
ułamek i nie dąży do zera
3
27 paź 15:43
Janek191:
W liczniku mamy ciąg zbieżny do 0
27 paź 15:44
kyrtap:
aha ok
sory już zrozumiałem
27 paź 15:45