Dowodzenie monotoniczności funkcji.
humbak: Uzasadnij, że funkcja f(x)=x3+ax2+3x+1, gdzie x∊R, dla |a|≤3 jest funkcją rosnącą.
Uznałem, że skoro jest to funkcja rosnąca to f(x+1)>f(x).
Po podstawieniu do wzoru zostaje mi: 3x2+(2a+3)x+4+a>0, z czego delta to 4a2−39.
Wydaje mi się, że powinna być ujemna, aby funkcja była zawsze rosnąca. Zupełnie nie pasuje to
jednak do treści zadania, gdyż wychodzi inne a.
Będę wdzięczny za pomoc i pomysły!
27 paź 14:09
===:
y'=3x
2+2ax+3
y''=6x+2a dalej sam −
27 paź 14:30