rownanie rozniczkowe
mirek: Czy może mi ktos pomoc w rozwiazaniu rownania rozniczkowego ( dla ambitnych )
no to najpierw dziele przez RC
i teraz prawa czesc przyrownac do zera i najpier to rozwiazac ?
27 paź 13:37
mirek: upp
27 paź 14:59
J :
...tak, to jest równanie różniczkowe liniowe niejednorodne... najpierw rozwiązujesz:
| dU | | U | |
| + |
| = 0 ..... potem uzmiennienie stałej... |
| dt | | RC | |
27 paź 15:47
mirek: no to z tego wychodzi mi ze U = W * e−tRC, gdzie W to stała
i teraz W = W(t);
U = W(t)*e−tRC
i teraz robie tego pochodna ?
27 paź 17:04
J :
...tak ...liczysz pochodną ( iloczyn funkcji ) ... i podstawiasz do równania wyjściowego
( musi Ci sie wyzerować, to co jest poza W'(t) ) ...
27 paź 17:13
mirek: | | 1 | |
U' = W'(t) e−tRC − |
| W(t) e−tRC |
| | RC | |
i teraz zrobic ze U' + U = E/RC ?
ale czy tu mi sie skroci
| | 1 | |
|
| W(t) e −tRC z U  przeceiz w tym pierwszym jest 1/RC? |
| | RC | |
27 paź 17:32
mirek: | | 1 | |
U' = W'(t) e−tRC − |
| W(t) e−tRC |
| | RC | |
i teraz zrobic ze U' + U = E/RC ?
ale czy tu mi sie skroci
| | 1 | |
|
| W(t) e −tRC z U  przeceiz w tym pierwszym jest 1/RC? |
| | RC | |
27 paź 17:32
J :
| | 1 | | 1 | |
skróci się ... bo masz U' + |
| *U , czyli: W'(t)*ek − W(t)*ek* |
| + |
| | RC | | RC | |
27 paź 17:38
mirek: ahhhhh zapomnialemmm o tym

juz lcize dalej
27 paź 17:39
mirek: | | E | |
Czyli W'(t) = |
| * etRC |
| | RC | |
obustronnie calka
W(t) = E * e
tRC
27 paź 17:45
J :
..... + stała np. ...C1
27 paź 17:53
mirek: no dobrze...czyli koncowy wynik
to E + C1*e−tRC ?
27 paź 17:56