działania na liczbach
znowu_: Wykaż, że 10n +2, gdzie n ∊ N dodatnich jest podzielna przez 3
14 lis 15:34
Matematyk: Cechy podzielności: Jeśli suma cyfr liczby jest podzielna przez 3, to liczba jest podzielna
przez
3
10n−zawsze suma cyfr będzie 1. Dodanie 2−zwiększenie jej o 2, a przecież (1+2):3=1
Koniec dowodu.
14 lis 15:52
znowu_: i jeśli zapiszę to tak słownie na maturze to mi to zaliczą?
14 lis 15:53
Basia:
10
n+2 = (9+1)
n + 2 =
| | | | | | | |
*9n + | *9n−1+.....+ | *91 + | *90 + 2= |
| | | | |
| | | | | |
*9n + | *9n−1+.....+ | *91 + 1+2 = |
| | | |
w tej sumie każdy składnik jest podzielny przez 3 więc cała suma też.
14 lis 15:55
Basia:
Sposób Matematyka znakomity.
Każdy rozsądny człowiek musi go uznać.
Mam tylko wątpliwości w sprawie rozsądku CKE.
14 lis 15:58
znowu_: no właśnie..
14 lis 15:59
Aza:
Witam

Mozna też indukcyjnie :
dla n= 1
10
1+2 = 12 −−− podzielne przez 3 −−− zachodzi
[P[Zał. indukcyjne

]
n = k => 10
k +2 = 3*s
Teza indukc.
n = k+1 => 10
k+1+2= 3p
dowód indukcyjny
10
k+1+2 = 10
k*10 +2 +10*2 − 10*2 = 10
k *10+10*2 −10*2 +2=
= 10(10
k +2) − 18 −−− pierwszy składnik podzielny przez 3 z założenia
i −18 −− podzielne przez 3
zatem cała suma podzielna przez 3
co kończy dowód.
liczba 10
n +2 podzielna przez 3 dla n€N+
14 lis 22:34
Bogdan:
Dobry wieczór
ABBA 
Uzasadnienie przedstawione przez
Matematyka zostałoby uznane przez komisję
sprawdzającą prace maturalne. Wiem to z wiarygodnego źródła.
14 lis 23:03