równanie
Angela: czy równanie |log2(x−1)|=a
A) ma dwa rozwiązanie dla kazdego a
b) dwa rozwiązania dla a>0
c)ma jedno rozwiązanie dla pewnego a
Która odpowiedź jest dobra i dlaczego. Mi wychodzi że a) jest prawidłowe a w odpowiedziach
jest ze to nie jest prawidłowa odpowiedź
27 paź 13:04
J :
tylko odpowiedź a jest nieprawidłowa .... równanie nie ma rozwiązań dla a < 0 ...
27 paź 13:08
Angela: dlatego , że wartość bezwzględna nie może być liczbą ujemna czy z innego powodu?
27 paź 13:10
J :
... właśnie z tego powodu...
27 paź 13:11
Bogdan:

Ilustracja
y = |log
2(x − 1)| (niebieski wykres)
y = a (wykres funkcji stałej) (nieskończenie wiele prostych, tu są pokazane tylko dwie takie
proste)
27 paź 13:17