czy podany zbiór jest środkowo symetryczny?
Angela: Czy zbiór A:{(x,y}: x∊R∧y∊R∧log2(4x−x2−y2)≥Log2 (2x)} jest środkowosymetryczny?
27 paź 13:02
J :
... tak, bo to wnętrze koła o srodku S(1,0) i promieniu r = 1
27 paź 13:09
J :
.... ściślej koło S(1,0) i r = 1
27 paź 13:10
Angela: tak też mi wyszło i na sprawdzianie tak zaznaczyłam i miałam złą odpowiedź , bo niby zbiór A
nie jest figurą środkowosymetryczną tylko nie wiem dlaczego
27 paź 13:13
J :
.....poddaję się, dla mnie koło posiada środek symetrii...chyba,że źle pojmuję figurę
środkowosymetryczną....
27 paź 13:18
Angela: Dla mnie również
27 paź 14:25
Angela: czy zbiór A to nie czasem musi być część wspólna koła o środku S(1,0) i promieniu r=1 oraz
dziedziny czyli 4−x2−y2>0 i 2x>0? tak jak się to rozwiązuje nierówności trygonometryczne
29 paź 14:38
J :
... nie , to jest koło: S(1,0) i r = 1 ...
29 paź 14:43
29 paź 14:53
J :
..."było napisane" .... nie otwiera się ten link, ale:
4x −x2 − y2 ≥ 2x ⇔ (x−1)2 +( y−0)2 ≤ 1 .... to jest to koło...
29 paź 14:55
pigor: ... , zdaje mi się, że dziedzina chyba tu coś ...

psuje;
teraz muszę wyjść, ale ... zmierzę się później z tym zbiorem.
29 paź 14:56
J :
...źle..., zaraz napiszę...
29 paź 14:57
Angela: logarytmować możemy tylko liczby dodatnie, więc wyznaczam dziedzinę 4−x2−y2>0 i 2x>0, na
jednym rysunku powinno sie zaznaczyć dziedzinę i rozwiązanie nierówności, a rozwiązanie to ich
część wspólna
29 paź 15:00
J :
... 4x − x2 − y2 ≥ 2x ⇔ (x−3)2 + (y−0)2 ≤ 32 .. koło : S(3,0) i r = 3....
29 paź 15:01
Angela: 4x −x2 − y2 ≥ 2x ⇔ (x−1)2 +( y−0)2 ≤ 1 jest dobrze tylko co z dziedziną?
29 paź 15:06
Angela: zobacz sobie na tej stronie w zakładce logarytmy−> nierówność logarytmiczna
29 paź 15:07
J :
...dziedzina: 1) x2 + y2 −4x > 0 ⇔ (x−2)2 +y2 < 4 ... wnętrze koła: S(2,0) r = 2
2) 2x > 0 ⇔ x > 0
.... czyli D: wnetrze koła: S(2,0) r = 2 ( zawiera się w kole: S(3,0) i r =3 ) ...
29 paź 15:12