matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funckja odwrotna
lollo:
1−x
Wyznaczyc funkcje odwrotna do funkcji f(x)=
1+x
27 paź 11:50
Janek191:
f(x) = y
1 − x
y =
; x ≠ − 1
1 + x
1 − x = ( 1 + x)*y 1 − x = y + x*y 1 − y = x + x*y x*( 1 + y) = 1 − y
1 − y
x =
1 + y
lub ( po zamianie zmiennych )
1 − x
y =
1 + x
===============
27 paź 15:21