funkcje trygonometryczne
kyrtap: Jak narysować wykres funkcji y = cos
2x , y= cos
3x
27 paź 11:30
Hurwitz: Patrząc z daleka cos2x i |cosx| są bardzo podobne (ta pierwsza jest wszędzie różniczkowalna,
czyli w miejscach zerowych jest gładko wygięta, w odróżnieniu od |cosx|). Jeżeli chodzi o
cos3x wygląda prawie identycznie jak cosx. Jest trochę bardziej "stroma", ale ekstrema,
monotoniczność, okres − wszystko to samo co cosx.
27 paź 11:38
5-latek: Jesli sie nie myle to cos
2(x)= (cos(x))
2
| | √3 | | 3 | |
Wiec np dla x=30 stopni to y= ( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
27 paź 11:44