postac
lola:
Dany jest wzór funkcji
kwadratowej f
w postaci iloczynowej
:
F(x) = 3(x−2)(x+4). Zapisz funkcję w postaci ogólnej i w postaci kanonicznej
.
27 paź 09:28
Janek191:
Wymnóż wszystko po prawej stronie i otrzymasz postać ogólną
27 paź 09:32
J :
| | −b | | −Δ | |
... postać kanoniczna ...f(x) = a(x−p)2 + q ... gdzie: p = |
| oraz q = |
| ... |
| | 2a | | 4a | |
27 paź 09:34
Janek191:
Odp. f(x) = 3 x
2 + 6 x − 24
=====================
a = 3 b = 6 c = − 24
q = f(p) = f(−1) = 3*(−1)
2 + 6*(−1) − 24 = 3 − 6 − 24 = − 27
Postać kanoniczna:
f(x) = a*( x − p)
2 + q
Odp. f(x) = 3*( x + 1)
2 − 27
======================
27 paź 09:36
lola: zamiast −24 nie powinno byc −36 ?
27 paź 09:41
J :
... a ile jest : 3* (−8) ..?
27 paź 09:43