funkcja
mirka: fumkcja liniowa jest opisana wzorem f(x)=2x−5
narysuj wartosc funkcj
podaj wartosc wspolcznnika kierunkowego prostej
dla jakich argumentow funkcja przyjmuje warttosci wieksze lub rowne 5
27 paź 08:03
Janek191:

f(x) = 2 x − 5
x = 1 to f(1) = 2*1 − 5 = 2 − 5 = − 3 A = ( 1 ; − 3)
x = 3 to f(3) = 2*3 − 5 = 6 − 5 = 1 B = ( 3 ; 1)
Wykresem danej funkcji jest pr. AB
a = 2 − współczynnik kierunkowy
f (x) ≥ 5 ⇔ 2 x − 5 ≥ 5
2 x ≥ − 10 / : 2
x ≥ − 5
Dla x ∊ < − 5; +
∞ ) jest f(x) ≥ 5
27 paź 08:09
5-latek: No coz .
jak sie takie zadania daje do rozwiazania to jak sie nie dziwie ze take forum jak zadane .pl
jest potrzebne (przynajmniej z matematyki
27 paź 08:10