trygonometria
Radek:
Pani Eto jest Pani jeszcze na forum ?
26 paź 23:18
Eta: Tak jestem, a co?
26 paź 23:19
Radek:
To fejk. Eta jest kolorowa.
26 paź 23:20
Kacper: ale ja już zmięniłam kolor
26 paź 23:20
Kacper: ;3
26 paź 23:21
ZKS:
Po prostu napisz o co chodzi może ktoś Ci pomoże.
26 paź 23:22
Radek:
Funkcja parzysta i nieprarzysta
26 paź 23:23
ZKS:
Coś więcej?
26 paź 23:24
Radek:
Określ typ parzystości (parzysta, nieparzysta, ani taka ani taka) funkcji:
y=sin(x)+sin(3x)
Znam definicję ale nie jestem pewny
Czyli ta funkcja będzie nieparzysta
f(−x)=sin(−x)+sin(−3x)
f(−x)=−sin(x)−sin(3x)
f(−x)=−[sin(x)+sin(3x)]
−f(x)=−[sin(x)+sin(3x)]
Dobrze to robię ?
26 paź 23:31
Kacper: zle, maja byc parzyste czy nie parzyste liczby? to bardzo proste tylko musisz sie skupic
26 paź 23:35
ZKS:
Jeżeli znasz to nie powinno być problemu.
Funkcja parzysta kiedy f(−x) = f(x),
funkcja nieparzysta f(−x) = −f(x).
Teraz sprawdzasz jak napisałeś, wszystko jest dobrze. Zatem ta funkcja jest ...
26 paź 23:36
Radek:
nieparzysta
b)y=sin(x)cos(x)
f(−x)=sin(−x)cos(−x)
f(−x)=−sin(x)cos(x)
−f(x)=−sin(x)cos(x)
Ta też jest nieparzysta
26 paź 23:41
ZKS:
Okej.
26 paź 23:45
Eta:
26 paź 23:48
Radek:
ale z tym juz mam problem
y = cos(x)+cos2(x)+cos3(x)
26 paź 23:49
ZKS:
Dlaczego? Napisz jak robisz zobaczymy.
26 paź 23:49
Radek:
Bo tutaj mam cos2(x) i cos3(x)
cos2(−x)=?
cos3(−x)=?
26 paź 23:55
ZKS:
cos2(−x) = cos(−x) * cos(−x)
cos3(−x) = cos(−x) * cos(−x) * cos(−x)
Jasne jest to?
27 paź 00:00
Radek:
Dziękuję, masz jeszcze czas ?
27 paź 00:02
ZKS:
Na zdrowie. Jeszcze trochę mam.
27 paź 00:03
Radek:
f(x)=xk+cos(x)
i teraz k może być dowolne
2 przypadki ?
k=2n
k=2n+1
27 paź 00:06
ZKS:

.
27 paź 00:08
Radek:
To już jedno z ostatnich
| | π | | π | |
y=sin(x+ |
| )+cos(x+ |
| ) ? |
| | 4 | | 4 | |
27 paź 00:13
ZKS:
Gdzie jest problem?
27 paź 00:15
Radek:
| | π | | π | |
sin(−x+ |
| )+cos(−x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Co dalej mam zrobić ?
27 paź 00:18
ZKS:
Teraz wyciągaj te minusy jak wcześniej robiłeś.
27 paź 00:19
27 paź 00:26
ZKS:
cos(−x) = ...
27 paź 00:29
Radek:
| | π | |
Nie rozumiem ja w nawiasie mam −x+ |
| ? |
| | 4 | |
27 paź 00:32
ZKS:
Tak wiem, ale napisałem po to, ponieważ cosinus inaczej ma niż sinus.
27 paź 00:35
Radek:
| | π | |
ale to jest dla sin(−x)=−sin(x) ale tutaj mam sin(−x+ |
| ) |
| | 4 | |
27 paź 00:37
ZKS:
Tak dla sinusa zrobiłeś dobrze, ale dla cosinus źle, dlatego tak napisałem.
27 paź 00:39
Radek:
Możesz dokończyć Ty ?
27 paź 00:41
ZKS:
| | π | | π | |
f(−x) = sin(−x + |
| ) + cos(−x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
f(−x) = −sin(x − |
| ) + cos(x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
27 paź 00:45
Radek:
Dziękuję. Dobranoc.
27 paź 00:46
ZKS:
Nie ma za co. Dobranoc.
27 paź 00:51