PARAMETRY
Stte: Wyznacz te wartości paramertu m(m∊R) dla których oba rozwiązania równania x2−2mx+m2−1=0 są
większe od −2 i mniejsze od 4.
Więc ... co tu trzeba zrobić po kolei> najpier załozenie ze Δ≥0 , następne to pewnie
4>x1>−2 i 4>x2>−2
ALE CO DALEJ?
14 lis 15:19
Matematyk: x1=−b+√b2−4ac*12a
x2=−b−√b2−4ac*12a
Gdzie b=−2m
a=1
c=m2−1
14 lis 15:36
Stte: Heh tyle to ja umiem

wiem jak sie oblicza delte i te sprawy tylko jak wyliczyc te wartosci
wieksze od −2 a mniejsze od 4?
14 lis 15:40
Nikka: nie wiem czy dobrze myślę, ale obliczyłabym deltę a następnie oba pierwiastki w zależności od
parametru m, następnie rozwiązała nierówności, które zapisałaś dla obu pierwiastków
(podstawiając pod x1 i x2 to co wyjdzie), otrzymasz jakiś przedział/y (m∊...)
i na koniec część wspólna wszystkich warunków, które ma spełniać m (czyli z założenia o delcie
i tego wyjdzie co z rozwiązania nierówności)
14 lis 15:46
Matematyk: Może i umiesz, ale kiepsko z użyciem w praktyce

Δ=4m
2−4(m
2−1)=4m
2−4m
2+4=4
√Δ=2
x
1=(2m+2)*
12
x
1=m+1
x
2=(2m−2)*
12
x
2=m−1
4>m+1>−2
3>m>−3−Z
a
4>m−1>−2
5>m>−1−Z
b
Z
a ∪ Z
b=(−1;3)−tylko tych nawiasów nie jestem pewien, który obrazuje−to jest, a który ta
wartość nie należy.
14 lis 17:27
Bogdan:

f(x) = x
2 − 2mx + m
2 − 1
Oba rozwiązania równania x
2 − 2mx + m
2 − 1 = 0 są większe od −2 i mniejsze od 4.
a = 1, b = −2m, c = m
2 − 1,
| | −b | | 2m | |
p = −2, q − 4, x1∊(−2, 4) i x2∊(−2, 4), xw = |
| = |
| = m. |
| | 2a | | 2 | |
Założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(p) > 0
4. a*f(q) > 0
5. x
w > p
6. x
w < q.
Rozwiązaniem zadania jest przedział wspólny rozwiązań podanych sześciu nierówności.
14 lis 18:25