funckje cykloemtryczne
Adyrjan: Witam.
Proszę o pomoc w stworzeniu wykresu takiej funkcji : y=arcctg(tg x).
Korzystam z programu graph i niestety pokazuje on inny wykres niz ten, ktory mi wyszedl.
A mianowicie program pokazuje to tak samo jak funkcje arctg(ctg x).
Wedlug moich przekonan dziedzina to x∊R/ π/2 + kπ , k∊Z i po podstawieniach w przedziale od
−π/2 do π/2 bedzie prosta jak y=−x + π/2 (czyli calosc bedzie nad osia x) no i analogicznie na
kolejnych przedzialach to samo. niestety program pokazuje inaczej.
Jak to powinno byc ?
26 paź 22:59
26 paź 23:07
Adyrjan: no tak, w ten spobo pokazuje rowniez graph. ale nie moge dojsc dlaczego tak jest. wedlug moich
wyliczen wykres jest taki sam, ale przesuniety o π/2 do ogry i π/2 w lewo.
bo taki wykres nawet by sie z dziedzina nie zgadzal bo przeciez pod x nie mozemy podstawic
wartosci takich jak π/2+kπ.. : /
26 paź 23:11
Matura: to moze masz blad w zadaniu? ten wykres sie przeciez zgadza
26 paź 23:18
Adyrjan: no to prosze o wytlumaczenie szybciutkie dlaczego.
bo jak np. wezme x= −π/6. to tgx= −√3/3 a
arcctg(−√3/3) = 2π/3 tak ? czyli wykres idzie dalej w gore.
26 paź 23:23
Hurwitz: | | π | |
arctg(x)+arcctg(x)= |
| dla x∊R. |
| | 2 | |
Stąd:
| | π | | π | |
arcctg(tgx)) = |
| − arctg(tg(x))= |
| −x dla x ∊ (−π/2,π/2). |
| | 2 | | 2 | |
Dodatkowo, ponieważ x→tgx jest funkcją okresową o okresie podstawowym π, a arctg jest funkcją
różnowartościową, to funkcja x→π/2−arctg (tgx)) jest funkcją okresową o okresie podstawowym π.
Aby uzyskać jej wykres wystarczy to co wyszło na przedziale (−π/2,π/2) skopiować na całe R.
27 paź 11:22
Adyrjan: dzisiaj rozmawialem z profesorem zajmujacym sie analiza i powiedzial, ze moj wykres jest jak
najbardziej prawidlowy.
rozkminialem dzisiaj tym sposobem co Ty Hurwitz i wychdozilo mi tak samo. druga strona medalu
to ta, ze wydaje mi sie ze −x+pi/2 mozna rozumiec na dwa posoby, o pi/2 do gory lub o pi/2 w
lewo.
w programach przesuwa w lewo. jednakze z moich oblcizen wynika ze powinno byc do gory, profesor
powiedzial, ze sie zgadza wiec na pewno jest dobrze.
dziekuje bardzo. : )
27 paź 18:55