rozkład na ułamki proste
Radek:
Rozkład na ułamki proste
| A | | B | | C | | D | |
| + |
| + |
| + |
| / (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) |
| x−1 | | x−2 | | x−3 | | x−4 | |
A(x−2)(x−3)(x−4)+B(x−1)(x−3)(x−4)+C(x−1)(x−2)(x−4)+D(x−1)(x−2)(x−3)
A=−2
B=6
C=−6
D=2
26 paź 22:36
razor: Podstaw, sprowadź do wspólnego mianownika i sprawdź czy ci dobrze wyjdzie
26 paź 22:37
Kacper: x1), w−1−1=w i tak po kolei
teraz e i obliczenia bedziesz dawac takie jak byly wczesniej te powtarzane. czyli: x1, x−2..
itd.
teraz znow to samo, no i poobliczaj dane dzialania, a tu na dole w czym masz problem?
26 paź 23:31
Radek:
jakie e ?
26 paź 23:31
Kacper: aha, to bedzie: A−2=y0
no to tak tez i znow cofasz sie do tyl: C−6=x0
26 paź 23:33
Kacper: musisz znac alfabet
26 paź 23:34
Radek:
nie wiem co Ty bredzisz ale w tym rozkładzie nie występuję E
radzę udać się do lekarza
26 paź 23:36
ZKS:
Najłatwiej jest to robić poprzez podstawienie.
A(x − 2)(x − 3)(x − 4) + B(x − 1)(x − 3)(x − 4) + C(x − 1)(x − 2)(x − 4) +
D(x − 1)(x − 2)(x − 3) = 12
dla x = 1 mamy
A(1 − 2)(1 − 3)(1 − 4) = 12
−6A = 12 ⇒ A = −2
dla x = 2
B(2 − 1)(2 − 3)(2 − 4) = 12
2B = 12 ⇒ B = 6
itd.
Podstawiasz za argument taką liczbę, aby zostawało Ci się jedno wyrażenie, a reszta się
zerowała.
26 paź 23:43