matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa,delta
Dominik:
Dla jakich wartosci parametru m rozne rozwiązania x1 , x2 rownania x
2
−x+2m+3=0 spełniają waruek (x1+x2)
3
− (x1
3
+x2
3
)=m
2
+4m−6 ? proszę o pomoc. założeniem oczywiście jest Δ>0
11
podstawiam 1−8m−12, z czego wychodzi mi,iż m∊(−
,+
∞
)
8
proszę o sprawdzenie i dalszą pomoc
26 paź 22:31
Eta:
11
Δ>0 ⇒ −8m>11 ⇒ m< −
⇒ m∊ ....
8
26 paź 22:36
Eta:
2/warunek: na początek x
1
3
+x
2
3
= (x
1
+x
2
)
3
−3x
1
*x
2
(x
1
+x
2
) to warunek zad.
c
−b
..... = 3x
1
*x
2
(x
1
+x
2
)= 3*
*
= .........
a
a
dokończ.........
26 paź 22:40