Zadania na niezależność zdarzeń.
Crushnik: Zad 1
Niech A1 , A2 , A3 będą łącznie niezależnymi zdarzeniami takimi, że 0 < P(Aj) < 1 dla j =
1, 2, 3. Zbadać niezależność zdarzeń C = A1' − A2 i D = A2 ∩ A3'.
Zad 2
Niech A1, A2, A3, A4 będą łącznie niezależnymi zdarzeniami takimi, że P(Aj) = 1/(1+j)
dla j=1,2,3,4. Obliczyć P ((A1 ∪ A2) − (A3 ∪ A4).
Przy okazji wiecie gdzie rozwiązywania takich zadań można się nauczyć?
26 paź 22:07
Janek191:
Z.2
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P( A1 ∩ A2) = P( A1)*P(A2) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
27 paź 08:33
Janek191:
cd.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P( A3 ∩ A4) = P(A3)*P(A4) = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 20 | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P( A1 ∪ A2) = P( A1) + P(A2) − P( A1 ∩ A2) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P( A3 ∪ A4) = P( A3) + P( A4) − P( A3 ∩ A4) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 20 | | 5 | |
27 paź 08:40
Janek191:
Źle przeczytałem treść zadania i zrobiłem inne zadanie
27 paź 08:42
Janek191:
Wydawało mi się, że jest P( A
1 ∪ A
2) − P( A
3 ∪ A
4 ) =
27 paź 08:46
Hurwitz: P((A1∪A2)−(A3∪A4)) = proste rozpisanie = P((A1∩A3'∩A4')∪(A2∩A3'∩A4'))=
=P(A1∩A3'∩A4') + P(A2∩A3'∩A4') − P(A1∩A2∩A3'∩A4')
Z niezależności:
P(A1∩A3'∩A4')=P(A1)P(A3')P(A4')=... /patrz wyżej
P(A2∩A3'∩A4')=P(A2)P(A3')P(A4')=... / jw.
P(A1∩A2∩A3'∩A4')=P(A1)P(A2)P(A3')P(A4')=... /jw.
27 paź 11:12