matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Kamil:
Dlaczego lim(n→
∞
) (n
2
−2n)*(sin(1/n))
2
= 1
26 paź 21:37
Krzysiek:
ponieważ:
sin(1/n)
→1 dla n→
∞
1/n
26 paź 21:39
Kamil:
Ale dlaczego? Pierwszy raz o tym słyszę
26 paź 21:41
jakubs:
sinx
Można udowodnić, że lim
x→0
=1 z tw. o 3 ciągach, albo z reguły de l'Hospitala
x
sin
2
(
1
n
)
sin(
1
n
)
sin(
1
n
)
lim
n→
∞
=
*
1
n(n−2)
1
n
1
n−2
=[1*1]=1
26 paź 22:07