ciągi
magda: Oblicz 2+4+8+...+1024
14 lis 15:02
....: 1024=2n−1
n=8
S=2+10242*8
14 lis 15:11
....: sorry zly ciag wzialem nie mysle dzis

14 lis 15:12
BiebrzaFun : a
1=2
q=2
suma 10 wyrazów ciągu geometrycznego
14 lis 17:41
kaz: jeśli ma to być suma tego ciągu to
14 lis 18:12
Basia:
A skąd Ci się to wzięło






Biebrza zastosował poprawny wzór
to jest ciąg geometryczny
a
1 = 2
q=2
a
1*q
n−1 = 1024
2*q
n−1 = 1024
q
n−1 = 512 = 2
9
n−1=9
n=10
I jest tak jak policzył Biebrza
| | 1−210 | | 2*(1−1024) | |
S10 = 2* |
| = |
| = 2*1023 = 2046 |
| | 1−2 | | −1 | |
14 lis 18:18
BiebrzaFun : przesadziłeś kaz
14 lis 18:18
kaz: pomyliłem ciągi
14 lis 18:23