pytanie
Paulina: szybkie pytanie
Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6cm, a cosinus kąta leżącego przy tym boku jest
równy 1/3 . Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt, jeżeli promień opisanego na nim
okręgu jest równy 9cm.
założyłam ze trojkat jest prostokatny i wynik wyszedł dobry, mogłam tak zrobic na pozdstawie
tego ze podany jest cosinus, a funkcje trygonometryczne dotyczą trojkatow prostaokątnych? czy
to zły tok myslenia?
26 paź 21:28
maja: Nie można tak sobie zakładać bo każdy kąt ma jakąś swoją wartość cosinus, niezależnie od tego
czy kąt ten się znajduje w trójkącie prostokątnym czy jakimś innym.
26 paź 21:30
maja: tak więc jeśli ktoś w zadaniu podaje Ci informacje ile wynosi wartość cosinus pewnego kąta to
nie jest równoznaczne z informacją, że jest to trójkąt prostokątny
26 paź 21:35
Paulina: wszytsko ok, rozumiem. tylko dziwie sie ze odpowiedz jest poprawna
26 paź 21:36
maja: widocznie układający zadanie miał w zamyśle trójkąt prostokątny ale tego nie napisał

piszę
tylko na przyszłość, że jeśli masz podaną jakąś wartość trygonometryczną to nie zawsze musi
oznaczać, ze masz do czynienia z trójkątem prostokątnym
26 paź 21:41
Mila:

R=9
| a | | a | |
| =2*9⇔ |
| =18⇔a=18*sinα |
| sinα | | sinα | |
Z jedynki tryg. obliczymy sinα
sin
2α+cos
2α=1
a=12
√2
Oblicz c, dokończysz sama?
26 paź 22:01
Paulina: juz wszytsko poprawione, wynik sie zgadza
26 paź 22:09
Mila:
Jaki ma być wynik?
26 paź 22:12
Paulina:
wczesniej b=6, a=12
√2 c=18
obliczylam P=36
√2 i P=r(6
√2+12)
i wyszło r=6(
√2−1) zgodnie z odpowiedzia
26 paź 22:21
Mila:
Tak.
26 paź 22:36