nierówność
maja: co jest większe i dlaczego?
(10
5)! czy 10
500000
niby proste ale moja odpowiedź nie zgadza się z odpowiedziami więc chciałbym żeby ktoś rozwiał
moje wątpliwości, z góry dziękuję
26 paź 21:24
maja: moze od razu napiszę. W odpowiedziach jest, że 10500000 jest większe ale tak na zdrowy
rozsądek, w liczbie milion silnia mamy iloczyn prawie miliona liczb większych od 10... więc w
odpowiedziach jest bład czy ja jakiegoś haczyka nie dostrzegam?
26 paź 21:26
razor: (105)! − mnożysz 105 razy liczby mniejsze od 105
10500000 = (105)100000 = (105)105 − mnożysz 105 razy liczby równe 105
26 paź 21:29
maja: od kiedy 100000=10
5?

bo tak napisałeś w drugiej linijce. Dobra, myślę że pan nauczyciel się
poprostu pomylił
26 paź 21:33
razor: 105 = 100000
wpisz w kalkulator jak masz wątpliwości
26 paź 21:34
maja: o boże... zapadam się pod ziemię... wielkie dzięki za uświadomienie mi jak się wykonuje
potęgowanie, chyba za dużo nauki już dzisiaj, idę spać

dzięki i dobranoc
26 paź 21:38
maja: o boże... zapadam się pod ziemię... wielkie dzięki za uświadomienie mi jak się wykonuje
potęgowanie, chyba za dużo nauki już dzisiaj, idę spać

dzięki i dobranoc
26 paź 21:38