granice
kyrtap: | | 1 | | (−1) | | (−1) | |
lim = (1− |
| )n2= (1+ |
| )n2= ((1+ |
| )n)n = (e−1)n |
| | n | | n | | n | |
lim n =
∞
26 paź 21:23
kyrtap:
26 paź 21:35
kyrtap:
26 paź 21:38
kyrtap:
26 paź 21:38
kyrtap:
26 paź 21:44
Lukas:
źle !
26 paź 21:48
kyrtap: why?
26 paź 21:50
kyrtap: jak masz takie komentarze wstawiać to lepiej idź spać
26 paź 21:53
kyrtap: może ktoś powiedzieć czy dobrze?
26 paź 21:56
kyrtap: wiem że powinny być limesy tam
26 paź 22:17
jakubs: Lukas daj sobie siana z tymi wykładowcami, zaczynasz się robić jak niektórzy powaleni z
tego grona(prowadzących/wykładowców). Wystarczy napisać, żeby poprawił zapis i tyle. Mi tak
powiedziała prowadząca, bez takich tekstów i mnie nie uwaliła.
Co do zadania:
Rozwiąże na na swój sposób:
| | 1 | |
limx→∞ (1+ |
| )(n−1*−1n*n2) |
| | | |
lim
x→∞ e
−n2n = [e
−n] = 0
26 paź 22:26
kyrtap: czyli ogólnie dobrze zrobiłem jakubs?
26 paź 22:27
jakubs: Tak
26 paź 22:28
kyrtap: dzięki jakubs
26 paź 22:28
pigor: ..., oj młode wilczki, widzę, ze nerwowo u was już
na początku roku akademickiego, no a co do granicy, to
lim
n→∞(1−
1n)
n2= [1
∞]= lim
n→∞(1−
1n)
−n*(−n) =
= lim
n→∞e
−n= e
−∞= 0. ... niestety panie
L... . ...
26 paź 22:48
b.: kyrtap, jakubs: korzystacie z równości
lim (an)bn = lim abn
gdy an −> a; ta równość jest ,,niebezpieczna''. Jakie są założenia? Nie sprawdzacie, że
zachodzą... dlatego całkiem dobrze to to nie jest...
Poza tym chyba ,,ładniej'' (i bezpieczniej) jest, jak się przechodzi do granicy ze wszystkim
naraz, a nie z kawałkiem wyrażenia.
nie widzę dobrze, co pisze Lukas, ale nie wydaje mi się też, żeby unikał powyższej
niebezpiecznej równości
26 paź 22:51