pomoc
kamix: oblicz sin56, sin42 cos 66
prosze o pomoc
26 paź 21:16
Hurwitz: Skoro piszesz to masz jakiś komputer... Oblicz na komputerze. Nie wiem jakiego wyniku
oczekujesz. Jeżeli dobrze napisałaś, to pamiętaj, że miary kątów podajesz w radianach
(56o≠56)
27 paź 08:41
AS: Widzę tylko takie sposoby:
1) odczytać wartość z tablic trygonometrycznych
2) obliczyć niżej podanym szeregiem,gdzie x wyrażony jest w radianach
| | x3 | | x5 | | x7 | | x9 | |
sinx = x − |
| + |
| − |
| + |
| − ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | | 9! | |
27 paź 11:25
Hurwitz: Czyli tak jak napisałem
27 paź 11:34
AS: Podaję algorytm na obliczenie cos(α) i sin(α)
Dany jest kąt α (wyrażony w stopniach)
Krok1
Kąt α przeliczyć na radiany
Krok 2
Obliczać xn = xo/y
n = [(xo:2):2...] aż do uzyskania wartości ≤ 0,3 rad
Krok 3
| | (xn2/2 − 3)2 − 3 | |
Obliczyć yn = |
| |
| | 6 | |
Krok4
y
i−1 = 2*y
i2 −1 (n razy powtórzyć) = cos(α) = yo
Krok 5 − obliczenie sin(α)
sin(α) =
√1 − yo2
Przykład: α = 56
o
Krok 1
| | 56*π | |
αr = |
| = 0,977384 rad |
| | 180 | |
Krok 2
1
o: 0,977384:2 = 0,48869
2
o 0,48869:2 = 0,244346 < 0,3 (n = 2)
Krok3
| | (0,2443462/2 − 3)2 − 3 | |
yn = |
| = 0,970296 |
| | 6 | |
Krok 4
1
o 2*0,970296
2 − 1 = 9,882948
2
o 2*9,882948
2 − 1 = 0,559197 (= cosα)
Krok 5
sin(α) =
√1 − 0,5591972 = 0,829034
Wartość dokładna: 0,8290375
27 paź 15:41
AS: Do Kamix
Podałem sposób na wyliczenie sin(α) − zajrzyj
27 paź 18:12